2021-02-19 14:27:51• hírek • Agerpres

A 2019-ben és 2020-ban kiadott vakációs jegyek több mint 45 ezer munkahelyet teremtettek

Archív felvétel
Archív felvétel

A 2019-ben és 2020-ban kiadott vakációs utalványoknak köszönhetően több mint 45 ezer munkahely létesült Romániában – állítja pénteki közleményében a Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetsége (ANAT).

Az ANAT szerint a kormánynak beruházásként kellene tekintenie az üdülési csekkekre, nem kiadásként. "A voucherekbe fektetett minden egyes lejből 0,51 bani megtalálható a bruttó hazai termékben, minden 64 ezer lej után pedig létesül egy új munkahely (forrás: a bukaresti közgazdasági egyetem - ASE, az utalványokat kibocsátók szakmai egyesülete - APET). Ha végzünk egy rövid számítást, kiderül, hogy a 2019-ben és 2020-ban kiadott vakációs jegyek több mint 45 ezer munkahelyet teremtettek" - fogalmaz közleményében a szervezet, hangsúlyozva, hogy az utalványok biztosíthatják a hazai idegenforgalmi szektor túlélését és fejlődését.

A szövetség szerint a 2019-ben és 2020-ban kiosztott és még fel nem használt vakációs jegyek összértéke csaknem négyszer kisebb a kormányfő által bejelentettnél: míg Florin Cîţu 2,4 milliárd lejről beszélt - többek között ezzel indokolva azt, hogy idén nem adnak ilyen utalványokat a közalkalmazottaknak -, a pénzügyminisztérium adatai szerint a fel nem használt csekkek összértéke nem haladja meg a 700 millió lejt - állítják a közleményben.

Az ANAT ugyanakkor hangsúlyozza, miközben a román kormány fölöslegesnek találja ezt a juttatást és lefaragja azt, más országok az adók és illetékek csökkentése mellett éppen ilyen üdülési csekkek kibocsátásával próbálják serkenteni a belföldi turisztikai fogyasztást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: